POZNÁME LAUREÁTOV CENY NADÁCIE TATRA BANKY ZA UMENIE!!!

Soška Múzy si už našla svojich majiteľov. Za umelecký počin v roku 2013 ju získali Zuzana Piussi, Roman Polák, Ľubica Malachovská – Čekovská, Milan Hamada a Jana Želibská.

Galavečer v Slovenskom národnom divadle je už tradične pompéznou oslavou umelcov, umenia a kreativity. Tohoročný program bol odvážny po všetkých stránkach. Tvorcovia zahodili všetky klišé a overené postupy, aby vytvorili nezabudnuteľný zážitok a priniesli originálne a v mnohých prípadoch aj premiérové hudobné čísla. Diváci mali možnosť na pódiu vidieť Róberta Rotha, Celeste Buckingham, Máriu Porubčanovú a Pavla Bršlíka, či skupinu Longital. Celým večerom sprevádzala Adela Banášová v originálnych šatách od Maji Božović doplnených šperkmi Mariany Berecovej. Na pódiu jej robili moderátorskú spoločnosť Jaroslav Dušek a Jakub Kohák.

Laureátmi 18. ročníka Ceny Nadácie Tatra banky za umenie sa stali:

°Audiovizuálna tvorba, film, TV: Zuzana Piussi za scenár, réžiu a kameru dokumentárnych filmov Od Fica do Fica a Krehká identita

°Divadlo: Roman Polák za réžiu a spoludramatizáciu hry Bratia Karamazovovci

°Hudba: Ľubica Malachovská – Čekovská za skomponovanie sóla pre klavír Four Movements

°Literatúra: Milan Hamada za knihu Kritické komentáre

°Výtvarné umenie: Jana Želibská za výstavu Zákaz dotyku

Mladý tvorca (umelci do 35 rokov):

°Audiovizuálna tvorba, film, TV: Adam Oľha za námet, réžiu a kameru filmu Nový život

°Divadlo: Sláva Daubnerová za koncept, réžiu a herecký výkon divadelného sóla Untitled

°Hudba: Eva Šušková za spevácky výkon vianočnej koledy Infant Holy, Infant Lowly

°Literatúra: Ján Púček za knihu Kameň v kameni

°Výtvarné umenie: Štefan Papčo za výstavu Lucy of the Rocks

Mladý módny tvorca:
Od roku 2010 Nadácia Tatra banky oceňuje aj prácu mladých módnych tvorcov. Prvé šaty k jubilejnému 15. ročníku (2010) pochádzali z dielne talentovanej návrhárky Márie Štranekovej, ktorá žije a pracuje v Bratislave, ale za sebou už má aj významnú stáž v Londýne u prestížneho módneho návrhára Alexandra McQueena. V roku 2011 šil šaty pre moderátorku Marcel Holubec. V roku 2012 obliekol múzu večera – Adelu Banášovú – do svojho na mieru šitého modelu Martin Hrča. V roku 2013 šila unikátne šaty Maja Božovič. Šperky k šatám sú z dielne Mariany Berecovej.
Šaty pre Adelu Banášovú

Viac informácií o Cene Nadácie Tatra banky za umenie nájdete TU.