Pulitzer Prize Lecture Series

James B. Steele – nositeľ Pulitzerovej ceny prednášal na Slovensku

web_banner_steel_300x300Prednášky nositeľa Pulitzerovej ceny Jamesa B. Steela vám priniesla Nadácia Tatra banky v rámci svojho programu Osobnosti osobne v spolupráci s hlavným organizátorom Nadáciou Petit Academy a Univerzitou Komenského v Bratislave.

Prednášky sa uskutočnili:
3. 11. 2015 (utorok) o 16.00 h
Bratislava: Aula Univerzity Komenského, Šafárikovo námestie

5. 11. 2015 (štvrtok) o 10.00 h
Košice: Historická aula Univerzity P.J. Šafárika, Šrobárova 2

Téma prednášky: Hlas pravdy v časoch globálneho utajovania

Fotografie z prednášky

Tlačová správa
Informačný materiál
Pozvánka

James B. Steele je jedným z najuznávanejších amerických novinárov. Magazín American Journalism Review ho spolu s jeho kolegom Donaldom L. Barlettom nazval „s najväčšou pravdepodobnosťou najlepším tímom v dejinách investigatívnej žurnalistiky“.
Steele a Barlett za svoju prácu získali v podstate všetky najvýznamnejšie americké ocenenia vrátane dvoch Pulitzerových cien. Séria článkov z roku 1991 Amerika: Čo sa pokazilo? bola New York University zaradená medzi 100 najlepších novinárskych diel 20. storočia. V roku 2015 získali za svoju prácu ocenenie od organizácie Investigative Reporters and Editors.
Steele v súčasnosti prispieva do Vanity Fair a zároveň pôsobí na Princeton University. V minulosti pracoval ako investigatívny reportér pre The Philadelphia Inquirer či magazín Time. Spolu s Barlettom napísal osem kníh, vrátane dvoch New York Times bestsellerov.
S Barlettom riešili kontroverzné témy a písali napríklad o americkej zahraničnej pomoci, zdravotníctve, energetickej kríze, zneužívaní vplyvu vo Washingtone či vplyve peňazí na politiku.
Bývalý šéfredaktor denníka Washington Post Leonard Downie Jr. napísal, že práca Steela a Barletta „predstavuje dôležitý krok za hranice tradičného odhaľovania korupcie… vďaka odbornej analýze a dôkladnej dokumentácii systematicky odhaľujú, čo zlyhalo v mocných inštitúciách, ktoré dnes ovplyvňujú náš život.“

Pozrite si záznam z prednášky

Walt Bogdanich

Abigail Goldman