Pulitzer Prize Lecture Series

Ian Johnson

Nositeľ Pulitzerovej ceny bude prednášať na Slovensku!

Prednášky nositeľa Pulitzerovej ceny Iana Johnsona Vám prináša Nadácia Tatra banky v rámci svojho programu Osobnosti osobne v spolupráci s hlavným organizátorom Nadáciou Petit Academy a Univerzitou Komenského v Bratislave.
Prednášky sa uskutočnia:
3. 12. 2018
 (pondelok) o 10.00 h
Košice:
Historická aula Univerzity
P.J.Šafárika, Šrobárova 2

5. 12. 2018 (streda) o 16.00 h
Bratislava: Aula Univerzity Komenského,  Šafárikovo námestie 6

Informácia v zmysle GDPR

Informačný materiál

Tlačová správa

Živý  prenos z bratislavskej prednášky bude možné sledovať tu:

téma prednášky:

Zrod novej veľmoci

Čína je momentálne druhou najsilnejšou ekonomikou sveta a významným hráčom v medzinárodnom priestore. No aké myšlienky, viera a hodnoty stoja za jej zrodom a vzostupom? Aké sú idey a nádeje jej obyvateľov? Nositeľ Pulitzerovej ceny Ian Johnson do Číny cestuje už 35 rokov, a počas 20 rokov tam dokonca aj isté obdobie žil. Vďaka tomu lepšie chápe rozsiahle zmeny, ktorými najľudnatejší štát sveta prešiel na ceste od chudobnej krajiny k svetovej veľmoci.

– Aká bola Čína, keď do nej prišiel Ian Johnson v roku 1984?

– Ako sa zmenila, keď sa v roku 1994 vrátil a ako sa vyvíjala počas nasledujúcich siedmich rokoch, keď v krajine žil?

– Ako sa zmenila, keď sa vrátil po sedemročnej neprítomnosti, aby v roku 2008 písal o Olympiáde?

– Je Čína iba „továrňou sveta“ alebo dokáže ponúknuť viac? Aké hodnoty zjednocujú jej spoločnosť? Prečo ľudia cítili duchovnú krízu a to, že spoločnosť musí ponúknuť aj viac než len ekonomiku?

– Koľko ľudí inklinuje k náboženstvu a viere, aby zaplnili toto duchovné prázdno

– Čína sa nám javí ako komunistická krajina, ale v skutočnosti zažíva obrovský návrat k náboženstvám. Vláda si to všimla a aktívne podporuje niektoré vyznania, ako napríklad budhizmus a pôvodné náboženstvo Číny, taoizmus.

– Z relatívne okrajovej témy sa náboženstvo/viera/hodnoty teraz stali stredobodom celospoločenskej debaty v Číne: čo to znamená byť Číňanom? Kto sme ako národ?

– Paralely k našej západnej spoločnosti, kde všetci debatujeme o hodnotách a o tom, kto sme.

Ian Johnson je nositeľom Pulitzerovej ceny, spisovateľom, ktorý sa zameriava na spoločnosť, náboženstvo a dejiny. Takmer 20 rokov strávil v Číne ako študent a neskôr ako korešpondent pre noviny Baltimore Sun a Wall Street Journal. Venoval sa makroekonomike, vstupu Číny do Svetovej obchodnej organizácie a sociálnym otázkam.

Johnson sa do Číny vrátil v roku 2009. Momentálne píše pre viacero periodík, napríklad New York Times, New York Review of Books a iné. Okrem toho učí a vedie postgraduálny program v Pekingskom centre, pričom pôsobí aj ako poradca niekoľkých akademických časopisov a expertných skupín.

Johnson tiež pracoval v Nemecku ako novinár na voľnej nohe a prispieval do niekoľkých periodík. Neskôr písal pre Wall Street Journal ako šéf nemeckej redakcie a hlavný redaktor, pričom sa zameriaval na makroekonomické témy v Európe a islamský terorizmus.

Na Pulitzerovu cenu bol nominovaný dvakrát. Získal ju v roku 2001 za reportáže z Číny. Dostal tiež dve ceny Zámorského tlačového klubu (Overseas Press Club), jednu cenu Spoločnosti profesionálnych novinárov a Shorensteinovu novinársku cenu Stanfordskej univerzity za články o Ázii v roku 2017.

Vydal tri knihy: Divoká tráva, Mešita v Mníchove a Duše Číny: Návrat náboženstva po Maovi, ktorá opisuje náboženskú obnovu Číny a jej dôsledky pre politiku a spoločnosť. Niekoľkými kapitolami prispel do diel ako Moja prvá cesta do Číny, Čínske znaky a Oxfordské ilustrované dejiny modernej Číny.

Martha Mendoza