Pulitzer Prize Lecture Series

Martha Mendoza

Nositeľka Pulitzerovej ceny prednášala na Slovensku!

NTB_Mendoza_300x300Prednášky nositeľky Pulitzerovej ceny Marthy Mendoza Vám priniesla Nadácia Tatra banky v rámci svojho programu Osobnosti osobne v spolupráci s hlavným organizátorom Nadáciou Petit Academy a Univerzitou Komenského v Bratislave.

Prednášky sa uskutočnili:
5. 4. 2017 (streda) o 16.00 h
Bratislava: Aula Univerzity Komenského, Šafárikovo námestie

6. 4. 2017 (štvrtok) o 11.00 h
Košice: Historická aula Univerzity
P.J.Šafárika, Šrobárova 2

Téma prednášky: Ako vyzerajú dnešní otroci?

Obchodovanie s ľuďmi sa vyskytuje takmer v každom kúte sveta. Vďaka reportážam novinárov z Associated Press sa podarilo oslobodiť viac ako 2 000 otrokov, ktorých využíval thajský krevetový priemysel. Ak si chceli odpočinúť, bičovali ich chvostami z rají. Z rúk kapitánov lodí im dokonca hrozila smrť. Martha Mendoza vás prevedie pozadím prípadu, na ktorom pracovala spolu s ďalšími tromi reportérkami niekoľko rokov. Vďaka sérii článkov došlo k zmene legislatívy, podnikania v tejto oblasti ako aj ovplyvneniu zákazníkov na celom svete.

ZÁZNAM Z PREDNÁŠKY MARTHY MENDOZA

Fotografie z prednášky

Tlačová správa
Informačný materiál
Tlačová správa

Martha Mendoza pracuje pre agentúru Associated Press. Jej reportáže podnietili viacero parlamentných debát o návrhoch zákonov, začatie vyšetrovaní vedených Pentagonom či vzbudili pozornosť Bieleho domu. Bola súčasťou tímu novinárov, ktorých reportovanie o otroctve v thajskom krevetovom priemysle viedlo k oslobodeniu viac ako 2 000 mužov. Za ich prácu získali v roku 2016 Pulitzerovu cenu. Ďalšiu Pulitzerovu cenu získala v roku 2000 za odhalenie pozadia masakry v dedine No Gun Ri, kde americkí vojaci povraždili stovky civilistov na začiatku Kórejskej vojny. Pre agentúru AP prispievala zo Silicon Valley, New Yorku, Nového Mexika a Mexika. Pôsobila na Stanfordovej a Princetonskej univerzite, a už viac ako desaťročie učí na Kalifornskej univerzite.

Deborah Nelson

James B. Steele