p
Partnerstvá z oblasti

vzdelanie

p

S hrdosťou organizujeme stretnutia s držiteľmi Nobelovej a Pulitzerovej ceny. Privítali sme už 7 držiteľov Nobelovej ceny a 6 držiteľov Pulitzerovej ceny. V Tatra banke aj v Nadácii Tatra banky veríme, že vzdelanie je základným stavebným prvkom zdravej spoločnosti.

Nobel Prize Lecture Series

Nobelova cena bola prvýkrát udelená v roku 1901. Je každoročne udeľovaná za zásadný vedecký výskum, technické objavy či za prínos pre ľudstvo. Všeobecne je považovaná za najhodnotnejšie ocenenie, ktoré sa dnes udeľuje. Nadácia Tatra banky pozvala na Slovensko už 7 držiteľov Nobelovej ceny. Boli to Klaus von Klitzing (fyzika), Finn Erling Kydland, Eric Maskin, Olliver E. Williamson, Edmund Strother Phelps, Robert A. Mundell, Edward C. Prescott (všetci za ekonómiu).

Program vedca pozostáva z troch častí – zo série rozhovorov s novinármi, z verejnej prednášky na niektorej vysokej škole v Bratislave a osobného stretnutia so študentmi. V súčasnosti na projekte spolupracujeme s Nadáciou Petit Academy, novinami The Slovak Spectator a denníkom SME.

Záznam z prednášky Klaus von Klitzing 2019

Pulitzer Prize Lecture Series

Pulitzerova cena je prestížne americké žurnalistické a umelecké ocenenie, ktoré sa udeľuje už od roku 1917 a v súčasnosti obsahuje 21 kategórií. V aule Univerzity Komenského v Bratislave už prednášalo 6 významných mien vrátane Iana Johnsona, Deborah Nelsonovej, Jamesa B. Steela, Walta Bohdanicha, Tima Weinera a Joshuu Friedmana. V súčasnosti na projekte spolupracujeme s Nadáciou Petit Academy, novinami The Slovak Spectator a denníkom SME.

Záznam z prednášky Ian Johnson 2018

Forbes 30 pod 30

Slovenský ekvivalent amerického eventu magazínu Forbes. Je plné inšpiratívnych rozhovorov, prezentácií a prípadových štúdií. Podujatie je spojené s odovzdávaním ocenení mladým podnikateľom, inovátorom z rôznych oblastí, kreatívcom i športovcom z rebríčka Forbes Slovensko a Forbes Česko 30 POD 30. Tatra banka bude v tomto roku generálnym partnerom podujatia.

Oficiálna stránka Forbes 30 pod 30

TEDx

Občianske združenie TEDxBratislava organizuje multižánrovú konferenciu na štýl svetovej konferencie TED. Podujatie TEDxBratislava dáva priestor jedinečným osobnostiam zo Slovenska, ale aj zo zahraničia, ktoré sú výnimočné svojím zmýšľaním, skutkami, talentom či potenciálom. Z vystúpenia každého rečníka sa vyhotovujú videozáznamy, ktoré sú dostupné širokej verejnosti.

Oficiálna stránka TEDxBratislava

TEDxYouth@Bratislava

Cieľom občianskeho združenia Youth@Bratislava je zorganizovať ďalší ročník podujatia TEDxYouth@Bratislava. Konferencie TEDx sú celosvetovo renomovaným formátom a od podobných podujatí sa odlišujú svojím heslom – „myšlienky hodné šírenia“. Určené sú pre študentov stredných a vysokých škôl z celého Slovenska. Formát sa skladá z prednášok nazývaných TED Talks, na ktoré sú pozvaní zaujímaví hostia z rôznorodých oblastí vedy, umenia, politiky, vzdelávania, biznisu či technológie.

Oficiálna stránka TEDxYouth@Bratislava

Coworking Cvernovka

Nadácia Tatra banky podporila vzdelávací projekt v Coworking Cvernovka s názvom “Hungry Minds.” Ide o novú sériu 10 vzdelávacích podujatí z oblasti osobnostného rozvoja, marketingu a obchodu. Podujatia budú viesť kvalitní lektori s dlhoročnou praxou.

Oficiálny web Coworkingu Cvernovka

Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu

Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu je komplexný rozvojový program, ktorý dáva mladým ľuďom vo veku 14 až 24 rokov šancu rozvinúť svoje schopnosti a charakterové vlastnosti pre reálny život, naplniť svoj potenciál a pomôcť im uspieť v živote.

Oficiálna stránka The Duke of Edinbugh´s International Award

Fenomény sveta

Cieľom dlhodobého projektu v spolupráci so spoločnosťami Edulab a Agemsoft je priniesť inovatívne prvky do vzdelávania na 2. stupni základných škôl. Popritom sprístupniť moderné, hravé a interaktívne učebné materiály, ktoré zodpovedajú dobe, v ktorej žijeme, a zároveň napĺňajú ciele Štátneho vzdelávacieho programu. Videoobsah projektu zabezpečuje BBC.

Oficiálna stránka projektu Fenomény sveta

Nexteria Leadership Academy

Tatra banka je generálnym partnerom Nexteria Leadership Academy. Ide o 3-ročný intenzívny vzdelávací program určený pre aktívnych mladých ľudí, ktorí chcú ďalej rásť a byť lídrami v biznise, IT, verejnom sektore, vede, práve a ďalších dôležitých oblastiach. Nexteria stelesňuje hodnoty, ktoré sú nám blízke. Mladí ľudia z Nexterie sú pre nás v mnohých smeroch inšpiráciou. Z každého projektu si odnášame hodnotné výstupy, ktoré vieme okamžite aplikovať v praxi.

Oficiálna stránka Nexteria

Talentway - BankAcademy

V spolupráci s programom Talentway, Národohospodárskou a Obchodnou fakultou Ekonomickej univerzity v Bratislave vznikol projekt BankAcademy. Ide o jedinečnú možnosť pre študentov nahliadnuť do zákulisia retailového a korporátneho bankovníctva prostredníctvom reálneho zadania od odborníkov z praxe.

Oficiálna stránka Talentway

Duálne vzdelávanie

Tatra banka sa ako prvá banka zapojila do systému duálneho vzdelávania. V septembri 2018 a 2019 sme spustili pilotné ročníky v nadstavbovom odbore Financie a neskôr aj v odbore Obchodná akadémia. Spolupracujeme so 4 Obchodnými akadémiami na Slovensku: s Obchodnou akadémiou Dudova a Obchodnou akadémiou Račianska v Bratislave, s Obchodnou akadémiou Bolečkova v Nitre a s Obchodnou akadémiou Watsonova v Košiciach. Študenti sú vrámci Duálneho vzdelávania pripravovaní na prácu v banke, primárne v pobočkách a v call centre.

Oficiálna stránka Duálneho vzdelávania

Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika

Nadácia Tatra banky ako svojho partnera v oblasti podpory vzdelávania podporila Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika, ktorého zámerom je prispievať k zvyšovaniu úrovne ekonomického poznania, myslenia, vzdelávania a vnímania podstaty princípov ekonómie na Slovensku. Tento zámer sa pokúsi inštitút aj v roku 2020 dosiahnuť prostredníctvom dvoch vzájomne sa dopĺňajúcich projektov, ktorými sú prednášky renomovaných osobností zo zahraničia a ekonomický vzdelávací program.

Oficiálna stránka Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika

INESS – Inštitút ekonomických a spoločenských analýz

Inštitút ekonomických a spoločenských analýz je nezávislé, neštátne a apolitické občianske združenie. Monitoruje financovanie verejného sektora, vypracováva analýzy a odporúčania pre hospodársku politiku a zároveň komentuje aktuálne ekonomické a spoločenské témy. V rámci projektu každoročne pokračuje v zlepšovaní ekonomického vzdelávania v oblastiach, ako je ekonomická olympiáda, prednášky svetových ekonómov, vesmír verejných výdavkov a medzinárodná konferencia Free Market Road Show.

Oficiálna stránka INESS-u – Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz