Cena Nadácie Tatra banky za umenie

Členovia akadémie a laureáti
Členovia poroty

Viac o Cene Nadácie Tatra banky za umenie

Nadácia Tatra banky doteraz podporila 81 etablovaných umelcov, 41 začínajúcich tvorcov a mladých módnych tvorcov. Cieľom Nadácie Tatra banky je takýmto spôsobom oceniť osobnosti slovenskej kultúry a poskytnúť im priestor na tvorbu ďalších špičkových diel.

Návrhy nominácií predkladá akadémia zložená z 86 členov – laureátov Ceny Nadácie Tatra banky za umenie v uplynulých rokoch. Finálne nominácie, ako aj laureátov následne vyberá odborná porota.

Členmi poroty pre rok 2016 sú Eva Borušovičová, Ondrej Šulaj, Tatiana Pauhofová, Martin Huba, Peter Michalica, Matej Drlička, Viliam Klimáček, Monika Kompaníková, Dorota Sadovská, Daniel Fischer, Jana Geržová, Katarína Hubová a Štefan Klein. Predsedom poroty je Igor Vida, ktorý je taktiež predsedom Správnej rady Nadácie Tatra banky.

Cenou, ako aj symbolom pocty, je bronzová soška Múzy udelená v kategórii Hlavná cena a plaketa udelená držiteľom ocenenia Mladý tvorca. Obe ceny, špeciálne pre túto príležitosť, vytvoril slovenský sochár a výtvarník Daniel Brunovský. Ocenení zároveň získavajú aj finančnú odmenu.

Od roku 2010 Nadácia Tatra banky oceňuje aj prácu mladých módnych tvorcov, ktorí majú príležitosť vytvoriť šaty pre Múzu večera Adelu Banášovú. Po Márii Štranekovej (2010), Marcelovi Holubcovi (2011), Martinovi Hrčovi (2012), Maji Božović (2013) a Borisovi Hanečkovi (2014) pripravila unikátne šaty pre Múzu večera návrhárka Andrea Pojezdálová (2016).

Vyhlasovateľom Ceny Nadácie Tatra banky za umenie 2016 je Nadácia Tatra banky, organizátorom agentúra Brand Advertising.

20 rokov podpory umenia – Cena Nadácie Tatra banky za umenie 1996 – 2015

20. ročník slávnostného vyhlásenia laureátov prestížneho ocenenia Ceny Nadácie Tatra banky za umenie 2015 sa uskutočnil v sobotu 21. novembra 2015 v novej budove SND.

Zostrih slávnostného vyhlásenia laureátov Ceny Nadácie Tatra banky za umenie 2015

OFICIÁLNE VÝSLEDKY CENY NADÁCIE TATRA BANKY ZA UMENIE

Príprava šiat pre múzu Andreou Pojezdálovou