d

Pre vysokoškolákov - obnovíme v r. 2021

d

Program pre vysokoškolákov

Nadácia Tatra banky sumou do výšky 5 000 EUR podporí aktívne skupiny zložené z pedagogických a vedeckých pracovníkov vysokých škôl, aktívnych študentov, ako aj odborníkov venujúcich sa odboru aplikovanej a priemyselnej informatiky.

Termín otvorenia:
21. septembra (pondelok)
Termín odovzdania projektov:
02. novembra (pondelok)
Celková suma grantu:
25 000 EUR
Kritériá grantového programu

Grantový program digital pre vysokoškolákov

Nadácie Tatra banky sumou do výšky 5 000 EUR podporí aktívne skupiny zložené z pedagogických a vedeckých pracovníkov vysokých škôl, aktívnych študentov, ako aj odborníkov venujúcich sa odboru aplikovanej a priemyselnej informatiky. Ambíciou grantového programu je priblížiť vzdelávací proces na slovenských vysokých školách v tomto odbore štandardom moderného vzdelávacieho procesu svetových renomovaných vzdelávacích inštitúcií, ako aj reálnym potrebám praxe, kde výskum predstavuje nosný pilier kvalitného vzdelávania. Chceme, aby študenti mohli svoje vedomosti podporiť svojou aktivitou v príslušnej oblasti výskumu.

Cieľ programu

Podporíme aktívne skupiny zložené zo študentov všetkých troch stupňov štúdia, z učiteľov a výskumných pracovníkov, ktorí sa venujú výskumu v odbore aplikovanej a priemyselnej informatiky.

Podporíme priame náklady výskumných tímov, ktorých členmi budú študenti, tak aby sa na vybraných fakultách technického zamerania mohli realizovať reálne výskumné práce aj s možnými praktickými výstupmi.

Cieľová skupina

Podporíme tímy z Fakulty informatiky a informačných technológií a Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave, Fakulty hospodárskej informatiky Ekonomickej univerzity v Bratislave, Fakulty informatiky Paneurópskej vysokej školy, Fakulty riadenia a informatiky Žilinskej univerzity v Žiline, Elektrotechnickej fakulty Žilinskej univerzity v Žiline, Fakulty elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach a z odborov aplikovanej a priemyselnej informatiky ostatných slovenských vysokých škôl.

Podmienkou je, že všetky náklady projektu budú použité na výskumnú prácu tímov, ktorých súčasťou musia byť študenti týchto vysokých škôl.

Kritériá programu

Podporíme výskumnú činnosť študentov v odbore aplikovanej a priemyselnej informatiky, ktorá bude nadväzovať na ich vzdelávací proces, pričom budeme sledovať obsahové kritériá programu:

• originalitu, inovačný charakter alebo invenčnosť predmetu výskumu,
  • praktickú využiteľnosť výstupov výskumu,
  • medzisektorový prístup k výskumu,
  • využiteľnosť výsledkov výskumu na zlepšovanie vzdelávacieho procesu na vybraných fakultách technického zamerania.

Technické kritériá programu

• Z programu môžu byť hradené len výdavky na realizáciu aktivít opísaných v predloženom projekte.
  • Finančné prostriedky z daru Nadácie Tatra banky môžu byť použité výhradne na náklady potrebné na zrealizovanie výskumnej činnosti pracovných tímov.
  • Realizáciu projektu naplánujte od januára 2021 do konca novembra 2021.

Aká je výška podpory pre grantový program?

• Nadácia Tatra banky vyčlenila na grantový program sumu 25 000 EUR.

Ako vám s projektom pomôže Nadácia Tatra banky?

• Nadácia Tatra banky v pondelok 21. septembra 2020 verejne vyhlási kritériá programu tak, aby boli dostupné vysokým školám, ktoré sú menované v cieľovej skupine grantového programu.
  • Nadácia Tatra banky poskytne záujemcom o predloženie projektu konzultáciu (telefonicky, e-mailom, osobne), ktorá môže pomôcť pochopiť a interpretovať kritériá programu a prispeje k zvýšeniu kvality predložených projektov.

Dokedy možno projekty predkladať?

Nadácia Tatra banky k termínu uzávierky 2. novembra 2020 zozbiera všetky vypracované projekty, ktoré budú spolu s prílohami do 24.00 hod. predložené prostredníctvom online formulára na jej webovej stránke.

Čo bude nasledovať po odovzdaní vašich projektov?

• Nadácia Tatra banky zriadi expertnú výberovú komisiu.
  • Expertná komisia bude posudzovať všetky predložené projekty, z ktorých vyberie tie najkvalitnejšie a odporučí ich na podporu Správnej rade Nadácie Tatra banky.
  • Správna rada Nadácie Tatra banky rozhodne na základe odporúčania expertnej komisie o udelení grantov úspešným žiadateľom.
  • Nadácia Tatra banky bude o výsledku posudzovania informovať e-mailom všetkých žiadateľov o grant.

Čo sa bude diať v prípade úspešnosti vášho projektu?

• Nadácia Tatra banky vypracuje darovacie zmluvy s vysokými školami, na ktorých budú realizované úspešné vzdelávacie projekty.
  • Grant bude poskytnutý jednou splátkou po podpísaní darovacej zmluvy.
  • Nadácia Tatra banky bude prijímať aktuálne informácie o priebehu projektu aj počas jeho trvania.
  • Najneskôr do jedného mesiaca od ukončenia projektu bude Nadácia Tatra banky prijímať záverečné správy o zrealizovaných projektoch formou písomného reportu vrátane finančného vyúčtovania projektu.

Hodnotiace kritériá a ich význam v škále hodnotenia

Kritérium Možný počet bodov
Zlepšovanie vzdelávacieho procesu, originalita a invenčnosť projektu 0 – 30
Využiteľnosť výstupov (praktickosť a medzisektorový prístup projektu) 0 – 15
Formálna stránka projektu (rozpočet, merateľnosť výstupov…) 0 – 5
SPOLU 0 – 50

Podporené projekty v roku 2019

K termínu uzávierky 1. 11. 2019 bolo do grantového programu E-Talent (názov grantu v roku 2019) prijatých 14 žiadostí, v ktorých študenti žiadali spolu 64 000 EUR.

Hodnotiaca komisia, zložená z 5 externých expertov, rozdelila sumu 20 000 EUR medzi 5 najlepších projektov.

Všetky podporené projekty z roku 2019 si môžete pozrieť tu.