u

Dizajn

u

Dizajn 2020

Nadácia Tatra banky podporí sumou 2 000 EUR mladých ľudí vo veku od 18 do 35 rokov.

Podporí vizionárske či kreatívne projekty a projekty v oblasti experimentálneho dizajnu. Ambíciou programu je v prvom rade podporiť tvorbu mladých dizajnérov a jej prezentáciu.

Termín otvorenia:
15. júna (pondelok)
Termín odovzdania projektov:
26. októbra (pondelok)
Celková suma grantu:
18 000 EUR
Kritériá grantového programu

Grantový program na podporu umeleckej tvorby mladých dizajnérov.

Nadácia Tatra banky podporí sumou do 2 000 EUR mladých ľudí vo veku od 18 do 35 rokov.

Aká je výška podpory pre grantový program?

Nadácia Tatra banky vyčlenila na grantový program sumu 18 000 EUR.

Nadácia Tatra banky podporí náklady potrebné na zabezpečenie materiálu tak, aby jeho absencia nebola limitom tvorby mladých dizajnérov. V prípade naliehavosti podporíme aj aktivity na vzdelávanie dizajnérov, ktorí predložia žiadosť, alebo naopak, ak bude predkladateľ chcieť vzdelávať ďalších dizajnérov. V neposlednom rade nadácia podporí aj autorskú prezentáciu v niektorej z oblastí dizajnu.

Cieľová skupina

Podporíme mladých dizajnérov vo veku od 18 do 35 rokov pracujúcich v oblasti dizajnu, za ktorými nestojí veľká obchodná značka. Podporíme tých, ktorí tvoria a produkujú prostredníctvom svojho vlastného mena, alebo tých, ktorí s tým ešte len začínajú. Podporíme dizajnérov ako samostatné fyzické osoby alebo mimovládne neziskové organizácie zamerané na podporu dizajnu.

Z grantového programu podporíme jedného dizajnéra priamo alebo prostredníctvom mimovládnej neziskovej organizácie najviac 4-krát.

Kritériá programu

Podporíme proces tvorby, dielo alebo tvorivú aktivitu, ktoré dizajnér v žiadosti jasne opíše a predstaví.

Dôležitými kritériami budú:

• význam projektu pre samotného dizajnéra (kam ho projekt posunie)
  • pridaná hodnota z vizionárskeho, kreatívneho či experimentálneho hľadiska
  • rozsah vplyvu na verejný priestor
  • dosah na iných mladých alebo budúcich dizajnérov

Technické kritériá programu

• Z programu môžu byť hradené len výdavky na realizáciu aktivít opísaných v predloženom projekte
  • Finančné prostriedky z daru Nadácie Tatra banky môžu byť použité výhradne na náklady spojené s tvorbou, prezentáciou, so vzdelávaním alebo vzdelávaním sa mladého dizajnéra
  • Realizáciu projektu naplánujte od novembra 2020 do konca novembra 2021

Ako vám s projektom pomôže Nadácia Tatra banky?

• Nadácia Tatra banky v pondelok 15. júna 2020 verejne vyhlási kritériá programu tak, aby boli dostupné mladým dizajnérom
  • Nadácia Tatra banky poskytne záujemcom o predloženie projektu konzultáciu (telefonicky, e-mailom, osobne), ktorá môže pomôcť pochopiť a interpretovať kritériá programu a prispeje k zvýšeniu kvality predložených projektov

Dokedy možno projekty predkladať?

Nadácia Tatra banky k termínu uzávierky 26. októbra 2020 zozbiera všetky vypracované projekty, ktoré budú spolu s prílohami do 24.00 hod. predložené prostredníctvom online formulára na jej webovej stránke.

Čo bude nasledovať po odovzdaní vašich projektov?

• Nadácia Tatra banky zriadi expertnú výberovú komisiu
  • Expertná komisia bude posudzovať všetky predložené projekty, z ktorých vyberie tie najkvalitnejšie a odporučí ich na podporu Správnej rade Nadácie Tatra banky
  • Správna rada Nadácie Tatra banky rozhodne na základe odporúčania expertnej komisie o udelení grantov úspešným žiadateľom
  • Nadácia Tatra banky bude o výsledku posudzovania informovať e-mailom všetkých žiadateľov o grant

Čo sa bude diať v prípade úspešnosti vášho projektu?

• Nadácia Tatra banky vypracuje darovacie zmluvy s úspešnými mladými dizajnérmi
  • Grant bude poskytnutý jednou splátkou po podpísaní darovacej zmluvy
  • Nadácia Tatra banky bude prijímať aktuálne informácie o priebehu projektu aj počas jeho trvania
  • Najneskôr do jedného mesiaca od ukončenia projektu bude Nadácia Tatra banky prijímať záverečné správy o zrealizovaných projektoch formou písomného reportu vrátane finančného vyúčtovania projektu

Hodnotiace kritériá a ich význam v škále hodnotenia

Kritérium Možný počet bodov
Osobnosť umelca, ktorého aktivita je predmetom projektu 0 – 20
Projekt a jeho pridaná hodnota z vizionárskeho, kreatívneho či experimentálneho hľadiska 0 – 40
Pozitívna diskriminácia projektov prezentujúcich dizajnérsku tvorbu a kvalita 0 – 20
Vplyv predkladaného projektu na verejnú sféru 0 – 10
Technická stránka projektu (hlavne rozpočtu) 0 – 10
SPOLU 0 – 100

Podporené projekty v roku 2019

V roku 2019 sme v rámci grantového programu Viac dizajnu vybrali projekty mladých slovenských dizajnérov, ktorých sme finančne podporili.

Zo 67 prijatých žiadostí bolo odbornou komisiou vybraných 11 projektov, ktoré získali grant v celkovej sume 17 170 €.

Všetky podporené projekty si môžete pozrieť tu.